Het eiland Rhodos
Het eiland Rhodos is één van de meeste geliefde vakantiebestemmingen van Griekenland. Het is het grootste eiland van de Dodecanese en het vierde grootste van Griekenland. Rhodos bevindt zich in het zuidoosten van de Egeïsche zee en is ongeveer 1400 km2 groot. Het is een prachtig eiland met een mooie, afwisselende natuur met bergen en vlaktes waar de oppervlakte bedekt is met wijngaarden, olijfgaarden en dennenbossen. Op het eiland zijn tientallen prachtige stranden en voor het verblijf zijn er hotels en appartementen in alle prijsklassen en smaken. Rhodos is ook erg geliefd vanwege haar rijke cultuur en geschiedenis. Al in de oudheid speelde het eiland een belangrijke rol in het Middellandse zeegebied en in de middeleeuwen werd het een eiland met allure, door de komst van de ridders van de Johannieten-orde. Het klimaat van Rhodos is ideaal, de winters zijn milt en de zomers niet al te heet, door de aanwezigheid van een verkoelende wind. De hoofdstad van het eiland is Rhodos stad. Deze stad ligt helemaal in het noorden, op de kop van het eiland. Het is een prachtige stad met een indrukwekkende vesting en drie leuke havens en mooie, brede zandstranden. Deze stad is vooral zo bijzonder vanwege de ridders die hier in de middeleeuwen waren, dit is vandaag de dag nog goed te zien aan de muren, torens en kastelen. Tegenwoordig bestaat de stad uit het oude deel, het stadsdeel binnen de muren, waar zich gezellige terrasjes, restaurantjes, souvenirwinkels en geplaveide steegjes bevinden en de nieuwe stad, waar zich de moderne winkels bevinden en waar het heerlijk winkelen is. Het toerisme heeft zich dan ook dicht bij deze stad enorm ontwikkeld.
De westkust van Rhodos
Er is een groot verschil tussen de noordelijke helft van de westkust en zuidelijke helft van de westkust. De noordelijke helft is toeristisch, de zuidelijke helft is rustiger. In het noordelijke deel bevinden zich o.a. de populaire badplaatsen Ixia, Trianda en Ialyssos. Hier bevindt zich ook Filerimos; in een geweldig mooie, bosrijke omgeving liggen een aantal uitermate interessante bezienswaardigheden uit de oudheid en de middeleeuwen. Tussen de dorpen Kremasti en Paradisi ligt het vliegveld van Rhodos.
Het zuidelijke deel van de westkust is minder toeristisch en schitterend mooi. Hoe zuidelijker je komt, hoe rustiger het wordt, ook op de weg. Nadat je Theologos passeert, waar enkele grote hotels zijn en waar veel gesurft wordt, rijdt je richting het antieke Kamirs. Het antieke Kamiros was in de oudheid samen met Ialyssos en Lindos, één van de drie belangrijkste steden op Rhodos. Vijftien kilometer verder bevindt zich Skala Kamiros dat waarschijnlijk in de oudheid de haven van Kamiros was. In Skala Kamiros is een haventje waar vandaan iedere dag bootjes naar het eiland Chalki varen. Wanneer je verder in zuidelijke richting rijdt, dan ga je de bergen in. De natuur is prachtig, overal zie je dennenbossen. Het volgende dorp dat je passeert is Kritinia, dat idyllisch tegen de hellingen van een berg ligt. Iets verder, bij de T-splitsing, sla je linksaf richting Embonas, een traditioneel dorp dat aan de voet van Attaviros ligt, de hoogste berg van Rhodos. Ten zuiden van Embonas liggen de dorpen Siana, waar honing geproduceerd wordt, en Monolithos. In Monolithos zie je traditionele winkels, waar ook vooral honing verkocht wordt. Twee kilometer verder ligt echter de grote attractie van het dorp, het kasteel dat zich op een hoge rots bevindt. Het gebied ten zuiden van Monolithos is minder bosrijk, hier liggen de dorpen Apolakkia en Kattavia. In dit gebied zie je kilometers lange duinen aan zee en vele cederbomen. Het zuidelijkste punt van Rhodos is het schiereiland Prasonisi, één van de absolute hoogtepunten van Rhodos. Het strand is hier zeer groot en bevindt zich aan beide kanten van de smalle zandstrook die het vasteland met het (schier)eilandje verbindt.
De oostkust van Rhodos
Wanneer je van Rhodos stad in zuidelijke richting langs de oostkust rijdt, kom je eerst langs de grote haven en de nieuwe jachthaven van Rhodos stad. Daarna volgen er tientallen mooie badplaatsen, de ene nog mooier dan de andere. Kalithe is de eerste badplaats die je tegenkomt, daarna volgen leuke vakantiebestemmingen zoals Faliraki, het Anthony Quinn strand, Ladiko, Traourou, Afandou en Kolymbia. Na Kolymbia kom je een verkeersbord tegen waarop de afslag naar het klooster van Tsambika wordt aangegeven. Dit oude klooster ligt hoog op de top van een berg. Het is meer dan de moeite waard om naar de top te lopen. Vanaf daar lopen we ongeveer 300 trappen naar boven. De omgeving is prachtig en het uitzicht ongelofelijk mooi! Naar dit klooster is het strand van Tsambika genoemd, dat volgens velen het mooiste strand van Rhodos is.
Ten zuiden van Tsambika ligt het traditionele dorp Archangelos en de stranden Charaki en Agia Agathi die dicht bij elkaar liggen. Twee stranden die in de zomermaanden duizenden toeristen aantrekken. Agia Agathi, wordt ook wel Golden Beach genoemd en is één van de populairste stranden van het eiland. Twee kilometer van Agia Agathi bevindt zich het kasteel Feraklos en iets verder de kleine badplaats Charaki. Charaki is een leuke badplaats in een kleine baai waar aan het strand, behalve hotels en appartementen, veel restaurants en terrasjes zijn.
Na Tsambika volgt Kalathos, waar allerlei grote en kleine hotels zijn, om vervolgens bij Lindos aan te komen. Lindos is een schilderachtig dorpje met witte huisjes die tegen de berg zijn gebouwd en meerdere mooie zandstranden. In de oudheid was Lindos al beroemd vanwege o.a. de Acropolis. Het strand van Agios Pavlos, dat aan de andere kant van de rots ligt en in de oudheid de tweede haven van Lindos was, is schitterend. Erg leuke badplaatsen ten zuidenwesten van Lindos, zijn Pefkos, Lardos en Kiotari. Nabij Kiotari ligt het dorp Gennadi en het strand daarvan. Hier worden in de zomer grote beachparty’s georganiseerd. Een erg mooi strand bij Kiotari is Glystra dat omgeven is door duinen, cederbomen en dennenbomen.
Rhodos stad
Rhodos stad is een mooie imposante stad, helemaal in het noorden van het eiland. Bij het eerste aanblik zal je onder de indruk zijn van de hoge kasteelmuren en kasteeltorens die de stad in de middeleeuwen beschermden. Het bruist hier in de zomermaanden van het leven, overal zie restaurants, winkeltjes, terrasjes en bars en er zijn tientallen gezellige straatjes en pleintjes. Je proeft telkens de middeleeuwse sfeer want alles wat zich binnen de muren bevindt, verwijst naar andere tijden.
Rhodos stad is de hoofdstad en de grootste trekpleister van het Griekse eiland Rhodos. De stad met haar vesting en kasteel ligt aan de noordkust van het eiland. Het is erg leuk om te wandelen door de kleine straatjes van de prachtige, historische oude stad met de vele middeleeuwse invloeden. De oude stad van Rhodos staat sinds 1988 op de lijst van het Werelderfgoed van Unesco. Er staan in Rhodos stad verschillende Byzantijnse kerken en Turkse moskeeën. In Rhodos stad is een archeologisch museum, vlakbij de haven, je kunt het Paleis van de Grootmeester bezoeken en er is een museum voor volkskunst.
Rhodos stad bestaat eigenlijk uit drie delen:
a) De antieke stad
Hier bevindt zich de Acropolis van Rhodos-stad, het theater en het stadion. Deze laatste zijn grotendeels gerestaureerd door de Italianen en nog steeds prachtig om te zien, vooral 's avonds als alles verlicht is. Dit gedeelte is 24 uur per dag toegankelijk en er wordt geen entreegeld gevraagd. vanaf de tempel kunt u de zon prachtig zien ondergaan achter de Turkse bergen.
b) De oude middeleeuwse stad
Dit is ongetwijfeld het meest indrukwekkende deel van Rhodos-stad. Door de vier kilometer lange stadsmuren is de Oude stad vanaf de buitenkant net een groot kasteel. Je kunt de stadsmuren bewandelen op dinsdag en zaterdag om 14.45 uur, beginpunt is de ingang bij het Grootmeesterpaleis. Wandelend door de oude stad waan je jezelf terug in de middeleeuwen. Elf poorten geven toegang tot de stad . Rhodos-stad werd eveneens verdeeld in twee delen, namelijk het zuidelijke gedeelte en Chora, waar tijdens de ridderperiode Grieken, Franken en Joden woonden. In de oude stad van Rhodos bevindt zich de tempel van Aphrodite. Opvallend zijn in dit gedeelte van de stad de smalle straatjes met de hoge gebouwen. Het indrukwekkende middeleeuwse Paleis van de grootmeesters en de kleine straatjes van de prachtige, historische oude stad met de middeleeuwse invloeden zijn indrukwekkend. De ommuurde stad is uitgeroepen tot internationaal cultureel erfgoed.
c) De nieuwe stad
De nieuwe stad begint aan de haven en strekt zich uit tot Rodini en de oude Acropolis. Aan de ingang van de oude haven staan 3 oude molens. In de nieuwe stad kan je prima winkelen of een terrasje pakken. Dominerend zijn de gebouwen uit de Italiaanse overheersing bij de Mandraki haven. Ook vind je hier het wapen van Rhodos: "Het hert en de hinde".
De ridders van Rhodos
In de 11de eeuw stichtten kooplieden uit Amalfi in Jeruzalem het Hospitaal van de ridders van de johannieterorde, waar christelijke pelgrims werden verzorgd. Na de Eerste Kruistocht (1096 – 1099) werd de ridderorde een militaire geestelijke orde. Toen Jeruzalem in 1291 in handen viel van de Turken, vluchtten de johannieters naar Cyprus. In 1306 kochten de ridders Rhodos van de Genuese piraat admiraal Vignoli, en in 1309 onderwierpen ze de bevolking. Aan het hoofd van de orde stond een grootmeester, die voor het leven was gekozen. De orde was onderverdeeld in zeven Tongen (nationaliteiten): Frankrijk, Italië, Engeland, Duitsland, Provence, Spanje en Auvergne. Iedere Tong beschermde een deel van de stadsmuur. De ridders versterkten de Dodekanesos met circa dertig prachtige kastelen. De ridders kwamen uit adellijke rooms-katholieke families. Zij die toetraden tot de johannieterorde legden geloften van kuisheid, gehoorzaamheid en armoede af. De ridders bekleedden de belangrijkste functies. Daarnaast waren er ook lekenbroeders. Bij het grote beleg van Rhodos in 1522 werden de johannieters verslagen door de Turken. Van de 650 ridders overleefden er slechts 180. Ze mochten ongemoeid de stad verlaten, maar de Rhodiërs die met hen hadden meegevochten werden vermoord. Zeven jaar later zochten de johannieters hun toevlucht op Malta. Ze werden definitief verslagen in 1798, toen Malta door Napoleon werd geannexeerd.
Kalithea
Kalithea is een klein dorpje en tegelijk de naam van een gemeente aan de oostelijke kust van Rhodos. Kalithea is ook nog eens de naam van de thermen die zich hier bevinden, de plaats ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van Rhodos stad. De woorden "kali en thea" betekenen in het Grieks letterlijk: "goed zicht" en dit is hier ook zeker het geval.
Vroeger was Kalithea bekend en beroemd om de geneeskrachtige bronnen/thermen die zich hier bevonden. Er staan hier nog een aantal gebouwen die dit bevestigen. De gebouwen vormen een bezienswaardigheid op zich en het gebouw met het kuuroord is onlangs gerenoveerd. Dit is zeker de moeite waard om te bezoeken, daar hier ook het hele jaar door diverse tentoonstellingen gehouden worden. Hier hangen o.a. mooie foto's van scènes uit beroemde films die hier gedeeltelijk gedraaid zijn zoals o.a. "The Guns of Navarone" en "Zorba de Griek".
De grandeur van de thermen komt door de renovaties weer helemaal terug. Bij Kalithea zijn twee kleine baaien waarvan er eentje gebruikt wordt als aanlegplek voor toeristische bootjes in de baai bij het kuuroord zelf. Hier bevindt zich een hippe strandtent met terras, waar in de zomer het "hippe volk" en jongeren elkaar ontmoeten.
Aan deze baaien kan heerlijk gezwommen worden en er is ook een klein zandstrand. Het water is hier kristalhelder en er worden duiklessen gegeven door diverse duikscholen. De bus uit Rhodos-stad stopt voor het kuuroord, daarnaast kun je hier ook per boot komen met een excursie-boottrip. Voor degenen die zelf met een auto willen komen is er een groot parkeerterrein. In Kalithea bevinden zich diverse grote hotelketens maar er zijn ook kleinere en goedkopere hotels en appartementen beschikbaar.
Faliraki
Faliraki ligt aan de oostkust van het eiland Rhodos, op ongeveer 12 kilometer van Rhodos stad. In Faliraki hebben zich veel grote hotelketens en resorts gevestigd. Dat komt mede door het 5 kilometer lange strand dat zich hier bevindt. Het zijn vooral zandstranden in deze baai van Faliraki, overal wapperen er “Blue Flags”, een bevestiging dat het zeewater hier heel schoon is en de stranden goed georganiseerd zijn.
De dorpskern bevindt zich helemaal aan het zuiden van de baai en is een trekpleister voor jongeren en voor degenen die van het bruisende nachtleven houden, want Faliraki is een soort "Cheronissos" van Rhodos. Tientallen bars en discotheken, maar ook fastfoodketens zoals McDonalds en KFC, zitten hier. Je kunt hier aan bungeejumping doen, er is een kermis, alle watersportfaciliteiten zijn aanwezig, alles wat je je maar kan bedenken.
Toch zijn er ook traditionele taverna’s en restaurants en aan het strand bevinden zich veel restaurantjes, clubs, eettentjes en er is ook een gezellig haventje met een typisch Grieks kerkje, het is hier erg aangenaam vertoeven. In Faliraki bevindt zich het waterpark van Rhodos, maar ook oudheidkundige bezienswaardigheden zoals de oude Acropolis Sarantapichou (bij Kalithies), de grot van Kalamonia en de Anthony Quin-baai waar de wereldberoemde films "The guns of Navarone" en "Escape from Athens" werden gedraaid.
Vlindervallei
Petaloudes is de naam van een vallei op het Griekse eiland Rhodos, waar in de maanden juni, juli en augustus vele vlinders vertoeven. “Petalouda” betekent vlinder in het Grieks. In de vlindervallei leeft een bijzondere vlindersoort, namelijk de gestippelde harlekijn, (Panaxia Quadripunctaria). Deze vlinders worden aangetrokken door de bomen in deze vallei, die een soort vanilleachtige hars uitscheiden. De vlindervallei is een prachtig natuurgebied met beekjes, watervalletjes en brugjes. De vlindervallei is ook buiten het vlinderseizoen de moeite waard, het is dan minder druk en de natuur is erg mooi. Het is heerlijk wandelen door de schaduwrijke vallei, mits je goed te been bent, want er zijn veel trappetjes, bruggetjes, stenen en boomstronken. Het is aan te raden stevige schoenen te dragen.
Bovenaan de vallei ligt het Kalópetra klooster, vanaf hier is het uitzicht prachtig. In het hoogseizoen (juli, augustus) kan je het best zo vroeg mogelijk de vallei bezoeken, om de drukte en de warmte te vermijden. Je kan er ook nog een bezoek brengen aan het Biologie Museum van het eiland Rhodos, aan de ingang van de Vallei en je verdiepen in de geheimen van dit unieke ecosysteem.
Petaloudes is niet alleen de naam van de unieke Vallei der Vlinders, maar ook de naam van de gemeente waartoe de kustdorpjes Kremasti, Paradisi en Theologos behoren en de binnenlandse dorpjes Pastida, Maritsa en Damatria. Het gebied vormde in de oudheid het zuidelijke deel van de stadstaat Ialyssos. De omgeving heeft een traditioneel boerenkarakter weten te bewaren, maar ook heeft het zich op toeristisch gebied flink ontwikkeld, dankzij de gastvrije inwoners en de zeldzame natuur. Het hoofdstadje van de gemeente is Kremasti, een van de grootste en meest levendige dorpen van het eiland, dat bekend staat om de grootse viering van de Heilige Maagd Maria op vijftien augustus. Paradisi is een schilderachtig dorpje vlakbij het internationale vliegveld van Rhodos. Theologos is het meest toeristisch ontwikkelde dorpje van de streek, met moderne hotels en een strand met voorzieningen. In de boerendorpjes Pastida en Damatria kan je een bezoek brengen aan de Byzantijnse kloostertjes en het leven van de dorpelingen leren kennen.
Lindos
Lindos is een schilderachtig wit dorpje. Het ligt ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Rhodos stad. Het dorpje Lindos is een wirwar van geplaveide straatjes, waar je heerlijk doorheen kunt wandelen. De witte huisjes zijn prachtig om te zien. In de oudheid was het één van de drie belangrijkste steden van Rhodos, samen met Ialyssos en Kamiros. Lindos was in de oudheid een belangrijke stad door de gunstige ligging en de natuurlijke havens die rondom Lindos liggen. Lindos was een handelsstad waar vele schepen het anker uitwierpen.
De baaitjes met stranden bij Lindos zijn idyllisch. De kleur van het heldere zeewater is turquoise, de omgeving is adembenemend mooi. In het hoogseizoen is het hier wel erg druk.
De attractie van Lindos is de Acropolis die zich hier bevindt, omdat deze de samenkomst van culturen in de oudheid symboliseert. Op een grote driehoekige rots die 116 meter hoog is bevindt zich o.a. het kasteel van Lindos. Dit is gemakkelijk wandelend te bereiken als je goed ter been bent. Ook kun je op een ezeltje naar boven of naar beneden worden gebracht. Langs de route naar het kasteel zitten vrouwen met handwerk (vooral tafelkleden). Op deze rots bevinden zich op vier verschillende niveaus diverse historische bezienswaardigheden. Op het eerste niveau bevinden zich drie ondergrondse waterreservoirs uit de Byzantijnse tijd en op een rots zie je een reliëf van een schip. Je volgt de stenen trap en komt op het tweede niveau, waar zich het kasteel der Johannieters bevindt. Op het derde niveau bevinden zich de stoa uit de Hellenistische tijd en op het bovenste plateau de tempel van Athina Lindia.
Vanaf het bovenste gedeelte is er een prachtig uitzicht over het hele gebied, met de baaitjes en de helderblauwe zee.
In Lindos bevinden zich veel traditionele kapiteins huizen uit de 16e, 17e en de 18e eeuw. Deze huizen zijn gerestaureerd en zijn een van de vele attracties van Lindos. Aan de buitenkant van deze huizen staat de datum waarop ze zijn gebouwd, en vaak worden deze huizen als appartementen verhuurd. Sommige van deze huizen zijn nu winkels, restaurants en cafetaria’s.
Profitis Ilias
Profitis Ilias is een 641 meter hoge berg op het Griekse eiland Rhodos, ten zuidwesten van Rhodos stad, niet ver van Kamiros. Het is een fraai begroeide berg waar een aantal zeer interessante bezienswaardigheden te zien zijn.
Komend van Kolymbia en de de Zeven Bronnen richting het dorp Eleousa, zie je allereerst het mooie klooster van Agios Nektarios. Er is veel stromend water in het hele gebied, het water is gewoon drinkbaar. Voor de kerk bevindt zich een eeuwenoude, grote plataan die aan de binnenkant hol is, net een kamertje.
In het dorpje Eleousa zul je verrast worden door een groot, vervallen mysterieus gebouw. In de periode rond de tweede wereldoorlog, toen Rhodos nog in Italiaanse handen was, bouwden de Italianen hier een ziekenhuis. Later toen de Italianen vertrokken, werd het een sanatorium voor chronisch zieken. In de jaren 70 echter, is het sanatorium opgeheven en wanneer je vandaag de dag voorbij Eleousa rijdt, dan zie je aan het grote plein een gigantisch spookgebouw, schuin tegenover de grote kerk van Agia Eleousa.
Wanneer je verder richting Profitis Ilias rijdt, dan kom je nog twee zeer interessante bezienswaardigheden tegen; de grote, ronde fontein en de kerk van Agios Ioannis Foundoukli die in de 15e eeuw is gebouwd. Een paar kilometer verder ligt de top van de berg Profitis Ilias. Hier wordt je verrast door Oostenrijkse taferelen, er staan namelijk twee grote gebouwen die je meer aan Oostenrijk en aan Zwitserland doen denken, dan aan Griekenland. Een gebouw heet Elafos, dit is eigenlijk een hotel dat in het jaar 1929 is gebouwd, het ander heet Elafina (1932). Toen wij er waren, werd Elafina (zomer 2015) gerestaureerd. Op het plein bij deze gebouwen is er genoeg parkeergelegenheid en er is ook nog een leuke taverna (Elafaki).
Honderd meter vanaf de taverna Elafaki, is er een stenen trap die je naar boven op het hoogste punt van de berg brengt. Ook hier zul je weer een vervallen en mysterieus gebouw tegenkomen en een vervallen katholieke kerk. Dit gebouw blijkt het vakantiehuisje van de Italiaanse dictator Mussolini te zijn geweest in de periode rond de tweede wereldoorlog. Je kan het gebouw en de kerk binnenlopen, wees echter voorzichtig want beide gebouwen zijn in zeer slechte staat.
Zeven bronnen
De zeven bronnen of “Epta Piges” op het Griekse eiland Rhodos is een mooi natuurgebied in het binnenland van Rhodos. Epta Piges ligt in de gemeente Archangelos, aan de oostkant van Rhodos. In de prachtige natuur kan je mooi wandelen en de 7 bronnen bekijken die in een beekje samenkomen. Er heerst hier een kalme en rustgevende sfeer.
Epta Piges is een van de meest romantische plaatsen van Rhodos, het is een koel, bosrijk en dus schaduwrijk gebied. Het is hier zalig koel onder de schaduw van de platanen en je kunt hier ook wat drinken of eten op een terras. De groene kloof heeft zeven bronnen en stromende beekjes, die bijna nooit droog staan, zelfs in de zomer niet. Samen vormen de stroompjes een meertje dat is gemaakt door de Italianen. Het water werd vroeger gebruikt om Kolymbia van water te voorzien.
Voor de meeste mensen is het niet de rust en mooie omgeving die het hier zo bijzonder maken, maar de spannende wandeling door de donkere stenen tunnel, waar enkel hoog water doorheen stroomt. De tunnel is erg smal, zo'n 75cm breed en 1 m70 hoog en ongeveer tweehonderd meter lang. Niet geschikt voor mensen met claustrofobie, maar een opwindende ervaring voor de avontuurlijke vakantieganger. Het meertje dat via de tunnel te bereiken is, kan ook wandelend buiten de tunnel om, over de heuvel worden bereikt.
Geschiedenis
De stad Rhodos op het eiland Rhodos werd gesticht in 408 voor Chr., toen de bewoners van Ialysos, Lindos en Kamiros besloten een nieuwe sterke hoofdstad op het eiland Rhodos te bouwen. De plannen werden getekend door Hippodamous en Rhodos werd al snel bewonderd als een van de mooiste steden uit zijn periode.
De nieuwe stad ontwikkelde zich al snel als financieel en cultureel centrum. In 1600 voor Chr. vestigden de Minoiërs zich op Rhodos. De Minoiërs kwamen uit Knossos op Kreta en hadden een zeer rijke en bloeiende beschaving, die zich over een groot deel van het Middellandse Zeegebied uitbreidde. In 1309 werd Rhodos veroverd door de ridders van Sint John en zij bouwden sterke forten.
In 1523 werd Rhodos door de Ottomaanse Turken veroverd en de Grieken moesten zich buiten de muren vestigen, waar zij het nieuwe district "Marasia" creëerden. In 1912 werd Rhodos, zoals de meeste eilanden van de eilandengroep "Dodekanesos", bij de Italianen gevoegd. De nieuwe heersers verrijkten de stad met prachtige gebouwen, brede wegen en pleinen.
Pas in 1948 werd Rhodos officieel een deel van Griekenland. Volgens de mythologie rees het eiland Rhodos op uit de zee, nadat Zeus de wereld onder de Goden had verdeeld, maar hierbij vergeten was een deel van de wereld aan Helios (de God van de zon) te schenken. Hierna werd Rhodos aan Helios toebedeeld.