dinsdag 25 december 2018

Reisroute in Rhodos


Dag 1: Brussel - Rhodos

Aankomst op de luchthaven van Rhodos en transfer naar het hotel “Olympic Palace” nabij Ixia op Rhodos.

Dag 2: Rhodos stad

Wandeling naar de hoofdstad Rhodos stad. Bezoek aan de oude en nieuwe stad. Verkenning van de Madraki haven en handelshaven. De oude stad, met haar nog intacte stadsmuur, brengt je terug in de riddertijd. Ontdek het middeleeuwse centrum met zijn kleine straatjes, steegjes, winkeltjes, restaurants, talrijke bezienswaardigheden, opgravingen en historische gebouwen. Eigenlijk een mengelmoes van gotiek uit de riddertijd, oriëntaalse flair, Italiaanse en Griekse bouwstijlen. Na verkenning van de hoofdstad terugkeer naar het hotel “Olympic Palace” nabij Ixia.

Dag 3: Kalithea - Faliraki

Vertrek met de lijnbus vanuit Rhodos stad langs de oostkust van Rhodos naar Kalithea. Hier bezoek je de thermen, die door de Italianen in de jaren 20 werden aangelegd. Na restauratie doet het complex nog dienst als museum. Mogelijkheid tot zwemmen in de bijhorende prachtige baai met kristalhelder water. Vertrek met lijnbus naar het centrum van Faliraki. Vrije tijd in het levendige vakantiecentrum. Terugkeer vanuit Faliraki met de lijnbus naar Rhodos stad. Vrije tijd in Rhodos stad. Nadien terugkeer naar het hotel “Olympic Palace” nabij Ixia.

Dag 4: Lindos

We vertrekken vroeg met de bus naar Lindos aan de oostkust van Rhodos. Je ontdekt het meest schilderachtige dorp van het eiland met zijn kleine witte huisjes, die de bergwanden strelen. Ontdek op eigen houtje het levendige dorp met zijn kronkelende straatjes en uitnodigende souvenirwinkeltjes. Bezoek aan de Byzantynse kerk Panagia met zijn bijzonder mooie en sierlijke klokkentoren en koepels. Verkenning van het kasteel van Lindos en de Akropolis. Geniet op hoogste punt van een prachtig uitzicht over het hele gebied, met de baaitjes en de helderblauwe zee. Terugkeer naar het hotel “Olympic Palace” nabij Ixia.

Dag 5: Petaloudes - Chalki

In de voormiddag rij je het vruchtbare binnenland van Rhodos in naar het bekende natuurreservaat dat de vlindervallei is. In dit bekende natuurreservaat loop je onder bomen door, langs watervallen en poelen vol met leven. Vanaf half juni tot half september leven hier honderdduizenden Callimorpha vlinders die aangetrokken worden door het hars van de styrax bomen. Een spectaculair gezicht. Daarna rij je terug naar de kust om aan boord te gaan van de boot naar Chalki. Dit slaperige eiland heeft mooie huisjes rond de haven waar kleine vissersboten dobberen. Slenter rond op dit idyllische eiland en voel hoe het is op een echt traditioneel Grieks eiland te leven. Mogelijkheid tot bezoek aan een traditioneel huis, dat nu een museum is waar je meer te weten komt over de vroegere manier van leven. Terugkeer met de boot en bus naar het hotel “Olympic Palace” nabij Ixia.

Dag 6: Stegna

Je avontuur op zee begint als je in de ochtendzon de haven van Mandraki uitvaart en koers zet naar de azuurblauwe Mediterrane Zee. De beschutte Mediterrane wateren van Oost-Rhodos bieden je de prachtigste kustlijn van het eiland. Laat de dramatische, rotsachtige kust op je inwerken terwijl je onderweg bent naar de eerste stop in de baai van Anthony Quinn. Neem een verkoelende duik in het prachtige turkooizen water voordat je vaart naar Tsambika beach, waar je de tweede zwemstop hebt. De zeelucht maakt hongerig en je krijgt een heerlijke BBQ bij een taverne in Stegna. Vrije tijd in Stegna. Een laatste zwemstop is er nabij het strand van Afandou. Terugkeer naar de Mandraki haven en vervolgens met de bus naar het hotel “Olympic Palace” nabij Ixia.

Dag 7: Marmaris (Turkije)

Vertrek met de boot naar Turkije en aankomst in de levendige havenstad Marmaris. Je hebt prachtige uitzichten op de Turkse kust. Eerst brengen we een bezoek aan een traditionele goudfabriek of goudcentrum. Hier kan je goudhandelaren en juweliers ontmoeten en zien hoe ze de juwelen bewerken. Nadien brengen we een bezoek aan een lederwaren fabriek. Vervolgens rijden we naar een prachtig overdekte bazaar, waar je kan rondlopen om te winkelen. Mogelijkheid tot bezoek van het Marmaris kasteel dat onder meer een historisch museum herbergt. Terugkeer met de boot naar Rhodos en vervolgens met de bus naar het hotel “Olympic Palace” nabij Ixia.

Dag 8: Rhodos stad

Vrije dag in Rhodos stad. Bezoek aan het archeologisch museum en het Paleis van de Grootmeesters in Rhodos stad. Het paleis is gebouwd van enorme, goudkleurige stenen en torent boven de middeleeuwse stad. Je kan lopen in de verschillende kamers en zalen dat nu dienst doet als museum. Terugkeer naar het hotel en verplaatsing naar het hotel “Amathus Beach”. Vervolgens rij je per bus terug naar Rhodos stad. Bezoek aan de orthodoxe kerk Ekklisia Agios Fanourios in de oude stad. Na dit bezoek kan je genieten van typisch Griekse gerechten in een traditioneel restaurant. ’s Avonds vrije tijd in Rhodos stad. Nadien nemen we een boot in de Mandraki haven. Tijdens deze korte boottocht rond de haven kan je genieten van de verlichte stad, waaronder het kasteel, de molens en het licht nabij de vuurtoren. Terugkeer naar het hotel “Amathus Beach” nabij Ixia.

Dag 9: Filerimos - Rhodos stad

Vertrek naar Filerimos waar je op een afgesloten domein het klooster van Filerimos kan gaan bezoeken. Nabij de ingang van het domein zie je de overblijfselen van een Byzantijnse kerk. Tegenover het klooster bevindt zich een weg waar aan beide kanten hoge bomen staan. Wanneer je deze weg uitloopt, kom je via enkele trappen bij het 18 meter hoge kruis dat hier staat. Hier is het mogelijk om een prachtig uitzicht te hebben over een groot deel van Rhodos. Vervolgens rijden we naar Rhodos stad. Vrije tijd in Rhodos stad. Bezoek aan het Byzantijns museum met een fraaie verzameling iconen en fresco’s en het museum van decoratieve kunsten. Het is mogelijk om de vestinggracht rondom de middeleeuwse binnenstad te doorwandelen. Je komt meer te weten over het onderwaterleven in het zee aquarium museum. Terugkeer naar het hotel “Amathus Beach” nabij Ixia.

Dag 10: Symi

Met de boot maken we een tocht over de Egeïsche zee richting het Griekse eiland Symi. De eerste halte ligt in het zuidwesten, bij het immense Panormitis klooster. Het klooster is beroemd om zijn Byzantijnse fresco's en het icoon van aartsengel Michael maar vooral voor zijn locatie aan de rand van het water. Je krijgt ook vrije tijd om de site te ontdekken. Vervolgens varen we naar de havenstad Gialos. Tal van pastelkleurige huisjes liggen verspreid over de omliggende bergflanken. Er is een rondleiding in deze havenstad. Tijdens je bezoek aan een werkplaats waar sponzen gemaakt worden, kom je meer te weten over de traditie van het sponsduiken op het eiland. Vrije tijd in de havenstad Gialos. Terugkeer per boot naar Rhodos en vervolgens per bus naar het hotel “Amathus Beach” in Ixia.

Dag 11: Epta Piges - Tsambiki

Met de bus rijden we naar Epta Piges of de zeven bronnen. Dit is een natuurlijke oase waarin je kan ontsnappen aan de brandende zon, terwijl je omringd wordt door verkoelende bossen en het meer. Wandel over de bospaden en waad op blote voeten door de tunnel die uitmondt in het meer. Daarna vertrek je naar het Tsambika strand, een lange strook goudkleurig zand met kristalhelder water, en omgeven door twee landtongen. Vrije namiddag op het Tsambika strand om te relaxen en te zwemmen. Terugkeer naar het hotel “Amathus Beach” nabij Ixia.

Dag 12: Kamiros - Rhodos stad

Vertrek met de lijnbus vanuit Rhodos stad langs de westkust van Rhodos naar Kamiros. Bezoek aan de archeologische site in Kamiros. De blootgelegde resten geven een beeld over het leven in de Helenistische stad vroeger. Terugkeer met de lijnbus naar Rhodos stad. Wandeling naar Monte Smith voor een verkenning van de antieke stad. De Italianen hebben hier op de heuvel een Hellenistische stad uit de 3de eeuw v. Chr. blootgelegd. Hier kan je een stadion, amfitheater en de resten van de machtige tempel de Pytische Apollo met zijn 3 overblijvende zuilen bewonderen. Terugkeer naar het hotel “Amathus Beach” in Ixia.

Dag 13: Kalithea

Met de boot varen we naar de baai van Kalithea. Hier is het mogelijk om te snorkelen en te duiken en zo te genieten van het onderwaterleven. Terugkeer naar de Mandraki haven en vervolgens per bus naar het hotel “Amathus Beach” in Ixia.

Dag 14: Maritsa - Epta Piges - Archipoli - Eleousa

Vertrek per bus naar het startpunt van de jeepsafari. Met de jeeps rijden we door het dorp Maritsa en verkennen verder het prachtige binnenland. De steile heuvels en kronkelende onverharde wegen van het rotsige Rhodos zijn onbereikbaar voor de meeste voertuigen, maar een stoere jeep kan ze zeker wel de baas. Ontdek afgelegen delen van dit prachtige eiland tijdens deze begeleide excursie van een hele dag. We brengen een bezoek aan Epta Piges of de zeven bronnen. Nabij Archipoli maken we een stop om te proeven van honing en lokale likeuren. Kronkel langs smalle wegen en trek naar afgelegen dorpjes zoals Eleousa. In het 15de-eeuwse kloosterkerkje van Agios Nikoloas Foundoukli bewonderen we de mooi bewaarde wandschilderingen. Aan de westkust kan je genieten van een BBQ. Op het einde van de jeepsafari is er terugkeer per bus naar het hotel “Amathus Beach” in Ixia.

Dag 15: Rhodos - Brussel

Vrije voormiddag in Rhodos stad. In de late namiddag transfer naar de luchthaven van Rhodos voor de terugvlucht naar Brussel.